torsdag 28 juni 2007

Mer cash på väg

Resumé skriver idag om Jens Lapidus som ska jobba som en av Expressens sommarkrönikörer i år. Han berättar i en kort intervju att han har påbörjat arbetet med nästa bok. Hurra! Skynda dig Jens! Egentligen skulle man ju vilja ha en fortsättning på Snabba cash, finns många trådar att fortsätta på där... Det kommer tydligen att finnas med en del personer därifrån iallafall, och uppföljaren ska gå i samma stil.

onsdag 27 juni 2007

Historier som berör


Jag saknar dig, jag saknar dig! av Peter Pohl och Kinna Gieth har jag nog läst säkert tio gånger. Jag tror mitt exemplar lånades av en kompis någon gång på högstadiet och blev kvar (hm, bad behaviour). Historien handlar om tvillingarna Cilla och Tina, snart fjorton år. Men mest om Tina, som är den som blev kvar när Cilla dog i en trafikolycka. Hennes ensamhet, sorg, vrede men även spirande kärlek och sexualitet. Språket, känslorna, berättandet... det går liksom in i en och stannar kvar där. Det blir aldrig smetigt, bara mänskligt.

En annan av Peter Pohls böcker som jag blev väldigt gripen av är Jag är kvar hos er, som handlar om femtonåriga Anna som vet att hon snart ska dö. Det är så sorgligt, och så tryggt på samma gång. Jag är hemskt förtjust i Peter Pohl. Han har en hemsida där han bland annat skriver om hur det har gått för personerna i hans berättelser(många är verklighetsbaserade). Titta på Peters frågor & svar här. Och läs böckerna!

Sommar-smarr





Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman är är en av mina finaste kokböcker. Jag har fått den av kära C. Problemet med den är att den innehåller så mycket gott att jag får beslutsångest när jag bläddrar i den för att välja ut något att baka. Därför har det inte provats så många recept ännu. Nästa gång det bjuds hem gäster ska jag satsa på någon efterrätt härifrån! Bilderna är helt underbara, man blir så himla sugen på allting. Eller vad sägs om After Eight-cheesecake, smulpaj med rabarber och fläder, Oreo cookies och semifreddo med nougat och jordgubbar?

måndag 25 juni 2007

3 av 10

Jag kan bara inte släppa det... DN skriver:

Stieg Larssons mål var att skriva tio böcker om journalisten Mikael Blomkvist och datahackaren Lisbeth Salander.

Snyft. Hoppas att den nästan färdigställda fjärde romanen kan komma ut åtminstone.

Bokfemman vecka 25 - fem bästa böckerna hittills i år

Nej men gud, jag har ju glömt bort förra veckans bokfemma! Fy mej. Nu kommer den iallafall, även om det är lite sent. Temat var de bästa fem böckerna du har läst hittills i år. Det var lite svårt eftersom jag inte för någon vidare läsdagbok och därmed inte riktigt kommer ihåg vad, hur och framförallt när jag läste en bok. Dessutom står jag inför årets absoluta lästopp, så listan kommer förmodligen se en aning annorlunda ut i slutet av detta år. Nåväl, som vanligt utan inbördes ordning presenterar jag:

1. Snabba Cash av Jens Lapidus. Bloggens första inlägg som behandlar denna sköna actionmacka finns här.

2. Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson. Ja, jag har den färskt i minnet. Och ofta när man precis har läst ut en bok tycker man att den var det bästa man har läst på länge. I detta fall är det dock så sant, så sant.

3. Bitterfittan av Maria Sveland. Finns ett inlägg om den viktiga, roande, hjärtknipande boken här.

4. Främmande fågel av Anna Jansson har jag skrivit om här. Välskrivet, spännande, realistiskt.

5. Lämna inga spår av Hannah Nyala. Överlevnadsroman som utspelar sig i Australiens öken. Tally blir ofrivilligt övergiven och tvingas leta sig tillbaka till civilisationen med väldigt enkla medel, samtidigt som hon ska försöka föra sin mördade mans dotter i säkerhet. Jag gillade den lätt vemodiga stilen i kombination med andlös spänning. Det är rätt roligt ibland också.

More more more

Mäh. Jag gjorde ju nyss en beställning på Bokus. Jag har hunnit läsa en av böckerna. Och nu är det redan en massa gottigt som jag vill klicka hem! Tur att det är semester snart. Jag planerar att umgås med mina böcker. Det blir nog bra. Ska bara meddela sambon att han får stå för det sociala inslaget på alla ställen vi ska kuska runt till i sommar.

Jag vill ha:
Mats Strandbergs Bekantas Bekanta (90-talet! Eurotechno! Nostalgi!)
Midvinterblod av Mons Kallentoft
Varulvsvalsen av Sigge Eklund
Hatet av Anders Nyqvist
Skumtimmen av Jonas Theorin
Hett av Bill Buford
Luder av Helen Walsh
(enkelt att komma ihåg när titeln består av bara ett ord)

Och så avrundar vi med en liten somrig kokbok:
Älskade jordgubbar - från drink till dessert av Elisabeth Johansson

Just det, jag fyller ju år snart! Jippijaj, önskelistan är klar.

No more Stieg

I´m back. Midsommar var som midsommar är: regn och sol om vartannat, både ute och inne. Sill, snaps, sång och Salander. Och ett härligt dopp i havet med utsikt över ölandsbron.

Jag sörjer nu att Millenium-trilogin är till ända. I går kväll klockan 23.11 läste jag sista sidan. Det som stannar kvar hos mig är framförallt författarens kvinnoporträtt. Läste ett inlägg om detta på
Aftonbladet Debatt, där Kurdo Baksi (som har en liten roll i Luftslottet som sprängdes) skriver om sin vän Stieg Larsson och hur han kämpade mot kvinnoförtrycket. Och det märks i hans böcker. Inte bara den självklara Lisbeth Salander. Man slipper de vanliga kvinnoporträtten som brukas figurera i deckare skrivna av män: svaga, klängiga, bittra, ointelligenta. Här har vi Erika Berger, Annika Giannini, Miriam Wu och många fler, kvinnor som inte viker sig för andras åsikter, som lever sina liv på det sätt de vill. De blir heller inte några ragator med alltför vassa armbågar, utan är helt enkelt verkliga. Salander är givetvis värd en helt egen analys, vilket säkert komma att dyka upp så småningom. Jag nöjer mig med att konstatera att hon är grymt faschinerande att läsa om. Jag vill ha meeeeer.

torsdag 21 juni 2007

Hedniska tider


Glad midsommar på er! Nu sticker jag till Öland och firar med släkt, sill och snaps. Eftersom det ska blir ca +15 och regn så får ett gäng böcker följa med också. Kanske avslutas Luftslottet... denna helg.

tisdag 19 juni 2007

IiiiiIIIIIiiiiiihhh!


När jag var på bokmässan hösten 2005 passade jag på att skaffa autografer från en del författare. Fredrik Strage var också där för att promota sin bok Fans. Tyvärr vågade jag mig inte fram till honom, tyckte han såg lite obekväm ut i rollen som folklig författare. Därmed är mitt exemplar sorgligt nog osignerat.

Fans är en spännande, intressant och rolig djupdykning av människor som blir mer eller mindre besatta. Fredrik har träffat olika typer av fans, allt från Westlifebrudarna Hamster Girls och superlojala Jeanette som älskar Michael Jackson till "Lena" som brände ner Evert Taubes sommarhus Sjösala och Gert som lyckades bli ihop med sin idol Agnetha Fältskog. Han gör även analyser över varför flickor skriker, varför hårdrockare headbangar, han går in på begrepp som fan fiction och analyserar star wars-älskare som bildar egna klubbar med mängder av ritualer. I slutet finns roligt extramaterial som Hamster Girls lista över de bästa sätten att komma nära Westlife samt Gerts bästa låtar med Agnetha. Det är fantastiskt bra läsning! Köp!

Barndomsminnen: en sjuk historia


Jag hade ibland en ganska speciell boksmak när jag var liten. Jag läste gärna böcker om barnuppfostran, psykologi och sjukvård. Detta var en av mina absoluta favoriter: När barnen blir sjuka. Det är en publikation utgiven av Vi Föräldrar som går igenom de (på 70-talet) vanligaste barnsjukdomarna, såsom röda hund, scharlakansfeber och falsk krupp. Man får även veta vad man ska göra om ens barn dricker klorin eller trampar på en rostig spik. Högintressant!


Följaktligen så var även boken Aj, det gör ont! av Hans Peterson och Ilon Wikland väldigt populär. Det var dels en berättelse om syskonen Peter och Petra som hälsar på mormor och morfar på skärgårdsön och råkar ut för en massa olyckor, dels en enkel första hjälpen-genomgång med pedagogiska bilder och tips för barn och ungdomar. Det bästa var De Vuxnas Ruta. Man förstod att det som stod där var viktiga grejer (typ: om ditt barn känner sig illamående efter att ha ramlat på huvudet, åk då alltid in till sjukhuset).


Somewhere over the rainbow...


... eller rättare sagt i slutet av regnbågen, finns en kruka av guld. Känns ganska lämpligt att det råkar vara på Stockholms slott.

söndag 17 juni 2007

Äta bör man


Hey, jag läser inte bara böcker, jag gillar mat också (och vin). Missa inte min gästblogg hos Hemliga Kockan, matbloggarnas toppsnäcka.

lördag 16 juni 2007

Gåta: Vad är höjden av lathet?


När jag ändå är inne på bokprodukter: den här grejen verkar ju riktigt praktisk! Hur många gånger har man inte legat med avdomnade armar och tappat boken på sig när man håller på att somna. Tänk att kunna läsa Stieg Larsson i sängen på ett bekvämt sätt. Kan dock inte riktigt komma ifrån att det känns liiiite slappt att inte ens orka hålla upp sin bok...

Bild från Bedboy

Höstens bokmode


Har ni sett den här bokfilten? Hehe... verkar onekligen rätt skön (men kanske inte helt smickrande). Tanken är att man fryser om armarna när man håller upp boken, och att en vanlig filt lätt snor sig och glider av. Denna filt klär man på sig istället.

The Book Blanket finns att köpa här, om man är den frusna typen.



Bild från
The Book Blanket

Den blomstertid nu kommer


Såhär i sommartider kom jag att tänka på en barnbok som jag tyckte mycket om när jag var liten. Blomsterfesten i täppan av Elsa Beskow. Så fina illustrationer! Jag kunde sitta och titta på bilderna hur länge som helst. Själva berättelsen är såhär i vuxen åldern söt men lite... gammalmodig. Ett stort kalas på midsommarafton ska anordnas av alla blommor, med rosen som drottning. Det blir bråk när en massa ogräs försöker ta sig in, och de fina blommorna anser att det packet ska hålla sig utanför. De får på nåder sitta i dikeskanten och titta på. Klassskillnader även i blomsterlandet!


It takes two, baby

Jenny i bokhandeln:
Sådärja, där var boken jag letade efter. Dumdidum... åh, den här boken verkar också bra. Hm, tag fyra betala för tre. Måste leta upp några till... ja, den här verkar spännande. *läser på baksidan* Den här tror jag att jag har stått och hållit i någon gång förut, nog dags att köpa den nu.

Jenny skriver önskelista inför jul:
Aha, den författaren har släppt en ny bok, den skriver vi upp. Och den författaren också, konstigt att jag inte har den boken sedan innan. Nåja... *skriver ordentligt upp författare och titel så att släkten inte ska köpa fel bok*

Jenny på bokrean:
Härligt, nu kan man verkligen passa på och köpa inbundna böcker! Den här jag visserligen i pocket redan, men jag vill ha den ändå, den är så fin och riktig... Justja, den här har jag på engelska. Måste ha den på svenska också.

torsdag 14 juni 2007

Bokfemman vecka 24 - Deckare


Argh! Veckans bokfemma var svåååår. Inte som för många andra som hade svårt att skrapa ihop fem deckare, utan för att urvalet är alldeles för stort. Jag läser mycket deckare/spänningsromaner/kriminalromaner så det här var en riktig pina. Tycker att det är lite svårt också att definiera vissa böcker. Jag menar, vad är en deckare? Snabba cash kändes inte som en deckare, därför är den inte med här. Svårt det där...

Försök se urvalet mer som ett exempel från varje författare, istället för att det är just den boken som är absolut bäst. Samma karaktärer återkommer ju ofta i bok efter bok, därför blir det så bra när man har läst flera stycken av samma författare, och får följa deras historier. Okej, nu kör vi (utan inbördes ordning):

1. Stieg Larsson får representeras av sista delen i Millennium-trilogin, Luftslottet som sprängdes. Det är så tragiskt att han gick bort alldeles för tidigt. Jag gläds trots allt åt de böcker jag har fått njuta av. Högsta klass.

2. Inger Frimansson har varit min favorit länge. Den första boken jag läste av henne är Godnatt min älskade, som handlar om den gåtfulla Justine. Hon återkommer i flera böcker. Detta är psykologiska thrillers som naglar fast en av spänning.

3. Karin Alvtegens böcker gillar jag också. De är skrivna med ett enkelt språk, men personporträtten och skildringarna av de handlingar människor visar sig vara kapabla till, gör det hela till nagelbitare. Skuld är hennes debutbok.

4. Åke Edwardsson är alltid att lita på. Han levererar ruskiga mordfall som kommissarie Erik Winter engagerar sig i. Himlen är en plats på jorden är en sällsynt otäck historia om små barn som blir attackerade av en okänd galning.

5. Karin Fossum är också ett säkert kort. Älskade Poona är grymt spännande, sorglig och välskriven. En nyfunnen långväga kärlek som försvinner och i det lilla samhället ringas mördaren in sakta men säkert.

Vi ville också vara med på listan: Mari Ljungstedt, Anne Holt, Tove Klackenberg, Dean Koontz, Camilla Läckberg, Henning Mankell, Helena von Zweigbergk.

Jens Lapidus IRL

Dagens Metro, som tagen ur Snabba cash...

onsdag 13 juni 2007

On the radio

Åh! Årets sommarpratare i P1 har blivit officiella. Givetvis finns det en hel del författare som man vill lyssna på. Till exempel dessa:

Juni
23 Ulf Lundell - musiker, författare, konstnär
Är väl ingen direkt fan av Uffe (minns Fittstim-bråket) men det kan nog vara intressant.

29 Jessika Gedin – skribent, spanare i P1
Skribenter räknas som författare. Jessica är ihop med Pål Hollender, om ni kommer ihåg honom. Hon brukar också sitta och tycka till i soffor lite överallt.

Juli
10 Åsa Linderborg - historiker, kulturskribent, författare
Åsa har skrivit Mig äger ingen som kom ut nyligen och som jag hemskt gärna vill läsa. Handlar om hennes uppväxt med en alkoholiserad pappa, om manlighet och klass.

15 Margareta Strömstedt - författare, journalist
Barnboksförfattare är alltid kul att lyssna till. Margareta har bland annat skrivit de underbara böckerna om Majken så det här ser jag fram emot!

17 Camilla Läckberg - deckarförfattare
Behöver ingen närmare presentation, deckardrottningen är självskriven på den här listan.

23 Mia Törnblom – föreläsare, författare
Självkänsla nu! har legat på topplistorna länge, och det känns som att denna dam kommer leverera många kloka ord.

24 Martin Kellerman – serietecknare, skapare av ”Rocky”
Jaa! Jag älskar Rocky. Ska blir riktigt kul att höra slackiga Martin berätta om livet på söööder.

27 Magdalena Graaf – föreläsare, författare
Magdalenas bok Det ska bli ett sant nöje att döda dig ligger också och väntar på att bli läst. Kvinnoöden är alltid intressanta för mig.

Augusti
13 Susanna Alakoski - författare
Fantastiska Svinalängorna, vinnare av Augustpriset 2006, skriven av Susanne. Ett måste på listan.

Kolla in den kompletta listan här.

Nya talanger

Synd att det var så dåligt väder ikväll, annars hade vi nog stannat längre på Debutbaren på Kulturhuset. Nu hann vi bara med att lyssna på tre författare, sedan blev det paus och regnet tilltog. Då rymde vi till Rolfs Kök och åt supergod grillad entrecote. Det lilla vi hörde lät intressant och jag blev faktiskt sugen på att läsa alla tre böckerna.
De vi hann lyssna på var:

Anders Nyqvist, vars självbiografiska bok Hatet handlar om hans far som söp och slog hans mor, och förstörde Anders och hans brors barndom.

Sofia Rapp Johansson, som i ett alldeles eget språk beskriver en ännu vidrigare barndom där hon utnyttjades av sin pappa och hans bekanta. Silverfisken heter den och är alltså skriven i en blandning av prosa och poesi.

Jessica Kolterjahn har skrivit Ut ur skuggan, en roman om Agnes som på 30-talet förälskar sig i en gift kvinna. Den handlar om längtan efter ett eget liv, om frihet och att bli älskad.

Hade även velat höra Jonas Karlsson (skådisen), som har givit ut en novellsamling, och Isobel Hadley-Kamptz vars bok jag har här hemma i väntan på att bli läst.

tisdag 12 juni 2007

Tolv författare - en kväll

Imorgon kväll är det Debutbar på Kulturhuset i Stockholm. Verkar superintressant! Det vill jag gå på, undrar om jag kan lura med mig någon. Följande författare läser högt och minglar:

Anders Nyqvist – Hatet
Camilla Wittmoss – mirakel, MIRAKEL
Daniel Möllberg – Pappadagar i Råttans år
Isobel Hadley-Kamptz– Jag går bara ut en stund
Jessica Kolterjahn – Ut ur skuggan
Jonas Karlsson – Det andra målet
Maria Sveland – Bitterfittan
Martin Jonols – Okrossbar
Nina Wähä – S som i syster
Ronnie Sandahl – Vi som aldrig sa hora
Sofia Rapp Johansson – Silverfisken
Staffan Malmberg – Aj människa


Ibland är det bara så himla bra att bo i storstan!

måndag 11 juni 2007

Smells like teen spirit


Den här boken läste jag faktiskt ganska nyligen. Jag har givetvis känt till den moderna klassikern, men av någon anledning så har det inte blivit av. Ibland är det roligt att ha vissa läsupplevelser kvar!

Parfymen av Patrick Süskind är nog en av de mest speciella böcker jag har läst. Det man slås av först är det fantastiska språket, som fullkomligt slukar en och får en att färdas till 1700-talets Paris, till stinkade fattigkvarter, ljuva flickor, doftande frukter och enorma orgier. Det måste ha tagit sin lilla tid att skriva den här boken, allt är så genomarbetat. Efter en stund vänjer man sig vid språket och själva historien griper tag. Huvudpersonen Grenouille väcker avsky och obehag hos andra människor. Han har ingen egen doft, och märks inte förrän han själv ger sig till känna. Däremot har han själv ett luktsinne som inte är av denna världen. Han kan uppfatta minsta doftslinga, känna av den svagaste odör. Han lär sig parfymeringens fina konst och blir besatt av att skapa den perfekta Parfymen, som kommer att få alla att älska honom. Och vad kan väl dofta ljuvare och sannare än vackra unga oskulder... Så skapas alltså en mördare.

Boken går mellan realism till att bli riktigt flummig ibland, men det är helt ok. Spänningen stiger i takt med Grenouilles hetsiga kamp. Vissa episoder är svåra att glömma, till exempel en viss torgscen...

Glitter och ångest


Berny Pålsson är född 1983 och var 18 år då hon skrev Vingklippt ängel. Det är förbluffande att en så ung människa har skrivit denna bok. Självbiografin handlar om Bernys kamp mot sina demoner, mot viljan att ge efter för rakbladen och missbruket. Hennes språk är säreget, barnsligt och sagolikt och samtidigt realistiskt. Hon är en ängel, hennes vänner är änglasystrar, de ska bygga rosa glittermurar mot skuggfolket och Ingentinget.

När Vingklippt ängel kom ut skapades en kult runt Berny, unga flickor skar sig, sminkade sig som henne och romanstiserade misären. Berny själv tar helt avstånd från detta, hon vill må bra. Uppföljaren Känn pulsen slå kommer i januri 2008 och beskriver Bernys väg till tillfrisknande och drogfrihet.

Bernys blogg hittar du här.

söndag 10 juni 2007

Skärgårdsidyll

Som ni förstår har det varit en trevlig helg.

Vänskap


Två koppar kaffe (med grädde!), två par solglasögon, två uppsättningar av Luftslottet som sprängdes...

fredag 8 juni 2007

Julafton mitt i sommaren

Sommarläsning från Bokus:
Brott av Karin Fossum, Jag går bara ut en stund av Isobel Hadley-Kamptz, Pojke försvunnen av Anna Jansson, Tyskungen av Camilla Läckberg, Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson, En flicka som kallas Alice av Kristin Hannah, Det ska bli ett sant nöje att döda dig av Magdalena Graaf och Dotter önskas av Katerina Janouch.

28 grader i skuggan, nybakta bullar från Gamla Enskede bageri, två lediga dagar. Nu sticker jag ut till kära C som väntar i skärgården. Stieg får också följa med.

onsdag 6 juni 2007

Bokfemman vecka 23 - Poeter

Nu är det dags för mig att haka på Malins Bokfemma! Denna vecka är temat poeter. Det blir väldigt kortfattat det här, kan bero på den sena timmen. Här kommer mitt urval (ingen inbördes ordning):

1. Edith Södergran. Kanske väntat, men Dagen svalnar... finns kvar hos en. Både mitt finlandssvenska arv och min feministiska övertygelse berörs av henne. Läs den fantastiska dikten här.

2. Karin Boye. Här finns det mycket fint att ständigt återkomma till, jag tycker om bland annat Javisst gör det ont, Du är min renaste tröst, Morgon, Evighet...

3. Sonja Åkesson måste få vara med, bara för sin dikt Äktenskapsfrågan (Vara vit mans slav).

4. Nils Ferlin. Han har ett sånt skönt flow i sitt skrivande. Du har tappat ditt ord, förstås, och Jag mötte.

5. Stig Dagerman. Jorden kan du inte göra om.

Malin skriver om Kärlek och Uppror, en diktsamling för unga. Den läste jag också, älskade den! Det är verkligen tydligt att det man läste som barn och tonåring präglar en.

Man kan aldrig få för många


Pocketshop har ett finfint erbjudande ute nu: tre svenska pocket för 159 kronor. Gäller mellan 1 juni och 31 augusti. Perfekt inför sommaren, då lästakten är lite högre än vanligt. Köp till exempel detta:

1. Deckare är klassisk sommarläsning. Camilla Läckbergs serie om Fjällbacka är roligast att läsa i ordning, senaste boken i pocket heter Olycksfågeln. Lättläst och lagom spännande. Dessutom får man utöver morden följa polisernas privatliv.

2. Sommarångest kan man ha. I jämförelse med Jenny av Jonas Gardell bleknar dock det mesta bort. Tredje delen i hans delvis självbiografiska serie om Juha, där vi nu får veta vad som hände med Jenny, den där sista skolavslutningen i nian.

3. Man måste skratta också. Hemma hos Martina gör man nog det ganska ofta. Martina Haag har samlat utvalda krönikor i en bok, vilket är ett tacksam form att läsa på sommaren. Lite lagom långt sådär, mellan doppen och fikat på stranden.

En väl befogad förbittring


Vi bor i världens mest jämställda land. Vi har dagis, pappaledighet, kvinnliga chefer och jämställdhetsplaner. Vi är ju färdiga nu. Kampen behövs inte längre.

Denna myt lever vi i, och om denna myt handlar Bitterfittan av Maria Sveland. O, en så viktig bok. En så oändligt sorglig bok. Män och kvinnor är fast i samma jäkla roller som vi alltid har varit, det spelar ingen roll att vi har fernissat upp det hela på ytan för det är lik förbannat fortfarande kvinnorna som gör det mesta hemma, som bär huvudansvaret för barnen, som tjänar mindre och som blir våldtagna och kallade hora.

Bitterfittan är inte en faktabok eller teoribok, utan en roman om 30-åriga Sara som ensam åker en vecka till Teneriffa utan man och barn. Hon är trött och less. Hon läser Rädd att flyga av Erica Jong, betraktar pensionärsparen och barnfamiljerna och försöker komma fram till hur hon vill leva. Detta blandas upp med minnen från hennes barndom och uppväxt, med den förtryckta mamman och den frånvarande pappan. Sara försöker också komma fram till varför det blev så stor skillnad när hon och hennes man fick barn, trots att de älskar och är medvetna så kunde de inte förstå varandra utan föll rakt ner i de fällor som finns för kvinnor och män.

Maria är skicklig, hon sätter ord på det där som kan gnaga inom en , där man känner på sig att något inte stämmer, men som man oftast avfärdar med att det är en själv som är känslig/nojig/gnällig/förstorar upp saker. Här får man sin bekräftelse. Och inte känns det bättre för det, nej nästan värre för man vill ju inte vara ett offer. Man vill ju så gärna tro att man är lika värd, lika jämställd, att det bara är upp till var och en vad man lyckas med här i livet. Att det inte existerar strukturer som det är omöjligt att värja sig för.

När jag började plugga litteraturvetenskap med genusinriktning för hundra år sedan, hade jag inte riktigt koll på det där med könsroller. Det som fick upp mina ögon var Under det rosa täcket av Nina Björk. Det var som att svälja det där sanningspillret i Matrix, antingen kunde man låta bli att läsa och leva kvar i myten om det jämställda samhället, eller så kunde man fortsätta och inse hur det egentligen ser ut. Jag hoppas att Bitterfittan får samma effekt på de som fortfarande går omkring i the Matrix, både kvinnor och män. För hur ljuvt det än må vara att drömma så vill vi väl leva i verkligheten?

Det ska böjas i tid...

... det som krokigt ska bli. Givetvis var detta ett av mina favoritbarnprogram. Och vem vill inte ha en sån där regnbågsrandig soffa i form av två händer hemma?

måndag 4 juni 2007

Run to the hills


En vacker sommarkväll, perfekt för att springa VårRuset. De fem kilometrarna avverkades med viss möda, men jag måste säga att jag är nöjd med att lyckas springa hela vägen. 38 minuter tog det, kanske inte så snabbt men så har jag inte tränat så mycket heller. Dessutom var det fyra minuter snabbare än förra året, så jag är glad. Efteråt vankades trevlig picknick i gröngräset tillsammans med sex grymma tjejer som alla var mycket belåtna med kvällen och sig själva.
Jag minns att jag sprang heter en bok av Ron McLarty. Han hade fått sina böcker refuserade i trettio år, när en viss herr King råkade höra honom läsa ur ett av sina verk på radion. Kära Stephen gillade det han hörde, skrev en recension i Entertainment Weekly; ""Den bästa roman du inte kommer att läsa i år", och vips slogs förlagen om att få ge ut Rons bok. Nu är han mångmiljonär. En alldeles sann framgångssaga. Jag har stått och hållit i boken några gånger, kanske kommer jag att läsa den så småningom.

söndag 3 juni 2007

Svensk skräck


Som ni vet så gillar jag skräck i vardagen (i bokform vill säga - IRL fördrar jag ett ganska stilla leverne). När John Ajvide Lindqvists debut Låt den rätte komma in dök upp för några år sedan blev jag givetvis överförtjust. En vardagsrealistisk skräckroman om mobbing och vampyrer som utspelar sig i Blackeberg. Jippie! Inte direkt det vanligaste som svenska författare brukar komma med. Uppföljaren Hanteringen av odöda följde samma mönster, men här är det zombier som intar huvudstaden. Hans senaste bok är en novellsamling, vilket gör att han ännu mer förtjänar epitetet Sveriges svar på Stephen King. Den gamla skräckmästaren har ju givit ut ett flertal böcker med noveller och många av dem är alldeles lysande. Återkommer till det i eget inlägg längre fram! Jag tror att den här genren passar sig för berättelser i det korta formatet. På något sätt hålls mystiken, obehaget kvar om man inte alltid får en hel ordentligt uppbyggd berättelse, utan bara ett nedslag i något otäckt.

Hursomhelst så innehåller Pappersväggar tio berättelser, varav den längsta av dem (Sluthanteringen) är en fristående fortsättning/epilog på Hanteringen av odöda. Mina favoriter är Gräns, som handlar om en kvinna som jobbar i tullen och har ett ovanligt bra väderkorn för när det är något skumt på gång, samt Vikarien, där vissa riktigt obehagliga barndomsminnen borde ha fått glömmas bort... moahaha! Den här samlingen är riktigt scary på sina ställen och jag var tvungen att bara läsa den när jag hade sällskap hemma (vilket var lite besvärligt med en nattarbetande sambo). Rekommenderas!

Så mycket saker, så lite plats


Feng Shui är en gammal kinesisk lära om hur man ska bygga hus och inreda för att energifödena ska samverka på bästa sätt. Låter flummigt men är oftast rätt logiskt för att det ska kännas trevligt hemma. T ex placera inte soffan med ryggen mot dörröppningen, ligg inte och sov så att du ser dig själv i en spegel, ha inte en massa högar med saker överallt.

Just det senaste exemplet behandlas i Karen Kingstons bok Rensa i röran, som jag varmt kan rekommendera. Här handlar det om att göra sig av med all junk som man inte behöver, alla kläder som man kanske kan ha någongång, alla gamla papper som kan vara bra att spara, presenter som blev fel, minnen som kanske inte är glada, porslin som är kantstött. Hon kommer med små historier som klienter som hon har hjälpt, handfasta tips och idéer om hur man ska bära sig åt och hur man skapar bra förvaring (just det där med att leta efter saker är en riktig tidsätare). Det handlar om att frigöra sig, att inte låta tingen äga en.

Jag gillar det. Just nu gillar jag det extra mycket eftersom jag sitter i ett sovrum fullt med kläder, prylar och papper som borde rensas upp. Karen, kom hit och hjälp mig.