tisdag 31 juli 2007

Mellanlandning


Jag är hemma igen från Österbotten, och jag har läst några bra böcker. Men jag hinner ju inte berätta om dem för nu ska jag åka igen, till platsen ovan. Busy vacation. Som tur är är det bara mellanlandningarna som är lite bråda, veckorna emellan spenderas på olika sköna ställen i min naturliga ställning (liggandes med en bok). Nu ska dock en treåring ingå i semestersällskapet så vi får väl se om det blir lite livligare denna gång.

Under tiden kan jag passa på att tipsa om Isobels bok, Jag går bara ut en stund. Återkommer med mer detaljerad recension. Åter om knappt en vecka.

måndag 23 juli 2007

Back to my roots


Nu åker jag hit en vecka. Till min barndoms sommarlovsmark. Då tar vi bilen, vilket passar utmärkt eftersom jag planerar att hugga tag i alla de inbundna olästa böckerna. På chartern fick det bli pocket av logistiska skäl.

Ses om en vecka igen!

lördag 21 juli 2007

Harry & groupisarna

Ser Harry Potter-hysterin i nyhetssändning på BBC. Mellan 4000-5000 människor från hela världen har köat utanför bokaffären vid Picadilly Cirkus. Vissa har väntat flera dygn utanför bokhandeln. Folk är utklädda, gråter, springer och skriker. Och detta är bara i England, liknande scener utspelar sig över hela världen. Vem sa att litteraturen är död?

Mamma är lik sin mamma


Den här boken beställde jag på Bokus när man fick tre pocketböcker för 49:- Anledningen till köpet var främst att jag hade läst de andra man fick välja på. Men 9 1/2 månad var ju riktigt underhållande! Annica Lantz skriver en slags kåserande dagbok om sin mammaledighet med andra barnet, som börjar med att hon är väldigt höggravid och övergången. Hon är mycket själutlämnande, man måste kanske vara det för att bli riktigt rolig också. Hon blandar absurda iakttagelser med kärlek och sorg. Det blir dock aldrig kletigt och sockrigt gulligull utan alltid med en viss cynism och satirisk blick på tillvaron. Uppfriskande!

Läste även en annan bok om barn och mödrar, Dotter önskas av Katerina Janouch. Det är en fiktiv roman, men det blir lätt så att man tänker sig Katerina som huvudperson. Det är inte alls så mycket som är likt i hennes och huvudkaraktärens liv, förutom att man vet att författarinnan fick fyra killar innan en liten dotter slutligen behagade infinna sig. Alltså inte så svårt att anta att Katerina kände en del av den där flicklängtan själv. Det är faktiskt en ganska sorglig historia. Den handlar mycket om huvudpersonen Helenas relation till sin egen mamma, och om sorgen efter henne. Detta tar sig uttryck i en vild längtan efter en liten flicka, som på något sätt ska binda samman förlusten efter modern. Lite tjatigt, och lite stereotypt, men helt ok läsning ändå.

Hemtrevnad


Här är den tillfälliga bok(och snacks)hyllan. Lagom med läsa för två personer under en vecka på Mallis. Jag hann läsa sex böcker, H två och en halv. Plus ett oändligt antal tidningar (det fanns Aftonbladet och Expressen till H´s stora lycka). Dessa böcker plöjdes:

Jag:
Tyskungen av Camilla Läckberg
Dotter önskas av Katerina Janouch
Viskningar och lögner av Joy Fielding
9 och 1/2 månad av Annika Lantz
Berlinerpopplarna av Anne B. Ragdes
Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors

H:
Sista halvan av True Story: Murder, Memoir, Mea Culpa av Michael Finkel
Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson
Början av Snabba Cash av Jens Lapidus

Ok, jag läser tydligen kvinnor och han män denna vecka. Recensioner kommer!

Tillval till frukosten


Japp, såhär såg frukostbrickan ut på Arlanda. Fralla, te, croissant och pocketbok. De hade ju ett urval böcker för bara 29 spänn bredvid kaffemaskinen! Vilken start på resan.

fredag 13 juli 2007

Vamos a la playa


It´s a fact: jag är bortskämd. Kvällen bjöd på en tredje mysmiddag bestående av sallad med getost, äpple och pinjenötter, smörrebröd med hemgjord leverpastej, bacon och saltgurka samt rabarber och jordgubb med vaniljglass och maräng. Vilken inledning på semestern! Tack fina vänner, ni är bäst.

Nu åker jag till stället på bilden i en vecka. Jag har packat fyra böcker. Ni som känner mig vet att jag definitivt kommer att stå på Arlandas pocketshop imorgon bitti klockan 05:30 och välja ut några till...

onsdag 11 juli 2007

Sidospår

Hemkommen från födelsedagsmiddag nr 2, där det avnjöts vichyssoise med löjromscreme, hjortfilé med syrad spetskål samt chevrégratäng och slutligen creme brule. Detta tenderar att likna en matblogg men det må så vara. Det är ju trots allt ett annat av mina stora intressen. Och nu står 29 vackra rosor på mitt bord.

För övrigt läser jag Tyskungen och kommer på mig själv att vara mest intresserad av relationen mellan Erika och Johan (Update: Johan? Patrik heter han ju. Tack Maria...) Jag till och med smygbläddrade fram lite för att se hur de skulle lösa grälet när den nyligen pappalediga Patrik inte riktigt tog hela ansvaret utan lämnade lilla Maja hemma hos Erika, trots att hon ska jobba. Jag antar att man borde tycka att det är mordhistorien som är det mest spännande. Kan inte Camilla Läckberg skriva en roman? Om relationer, barn, syskonbråk, svärföräldrar. Det vill jag läsa!

tisdag 10 juli 2007

Denna dagen ett liv













Recept på en lyckad födelsedag:
- Nybakade varma scones serverade av sjungande sambo.
- Födelsedagshälsningar från icke närvarande släktingar.
- Födelsedagsbok som man inte har läst.
- Sprillans ny hightech födelsedagsdigitalkamera med massor av extra minne.
- Sju glada mail med grattishälsningar när man kommer till jobbet.
- Vackra blommor och sång från kollegor.
- Finfin födelsedagskokbok av samma kollegor.
- Fem fina SMS från snälla vänner som kommer ihåg en.
- Tre telefonsamtal från ytterligare nära och kära, varav två med sång.
- Ännu mer fina och genomtänkta presenter från en kär familj.
- Lyxig middag bestående av bland annat fisk, skaldjur och mycket chablis på gemytlig sjökrog.
- Cappuccino och tryffel med passionsfrukt.

Happy happy joy joy!

Gästblogg - den sista boken

Gästblogg av min kollega Johanna, som inspirerades av senaste bokfemman. Det handlade om vilken bok som man skulle vilja blir den sista man läste. Varsågoda och ta för er av hennes tips!

1) Paulo Coelho - Alkemisten
Handlar om pojken Santiago som ger upp sitt liv för att söka efter en skatt han har sett i sin dröm. På ett enkelt sätt beskriver Coelho hur man lever nära världsalltet och litar på sin intuition. Supermysig bok som jag gärna läser om när jag är på dricka-te-i-soffan-humör (helst med take-away morotskaka).

2) J K Rowling - Harry Potter and the deathly hollows
Egentligen en barnbok men jag har älskat allihopa. Sista boken i serien om inte Rowlings uttalande "man ska aldrig säga aldrig" leder nånvart. Jag kommer att försöka läsa den här så långsamt som möjligt, och direkt när jag har läst den kommer jag att läsa om den. Sista boken i en serie gör att man kan återuppleva alla de andra bra böckerna som kommit innan.

3) Oscar Wilde - The importance of being Earnest
Den mest citerade pjäsen av Wilde. Rolig även på film med bl a Colin Firth (*dregel*). Skön bok att läsa för sista gången då man ofta minns det man läst nyss, och därför kan sola sig lite i Wildes glans genom att dra citat och visdomsord.

4) Alexander McCall Smith - Damernas detektivbyrå
Om Mma Ramotswe som driver en detektivbyrå i Afrika (kommer ej ihåg vilket land). Hon ger helt nya vinklar på problemlösning. Dessutom är det fullspäckat med sköna afrikanska visdomsord som "Mma Ramotswe var välbyggd och behövde aldrig tänka på sin vikt. Hon tog en kaka till" osv.

5) Marian Keyes - En oväntad semester
Jag har min favvo i chicklitt-genren, Marian Keyes. En oväntad semester handlar om en tillfrisknande drogmissbrukare, och det bäddar ju för tragedier, men den är sjukt rolig. Keyes är mästare på att föra fram vardagagliga händelser och göra det roligt. Flera gånger när jag läst Keyes har min pojkvän tittat konstigt på mig för att jag har skrattat så högt. (Han har läst högst 30 böcker i hela sitt liv och förstår inte det här med läsning. Jag har försökt förklara att det är som att titta på film för mig, böckerna spelas upp direkt i huvudet, men han ser bara oförstående ut).

Nu när jag är färdig inser jag att jag är avslöjad som den mainstream-läsare jag är. Jag har tagit välkända författares välkändaste verk, men strunt samma. Hade jag fått plats med 6 böcker så hade jag tagit Stieg Larsson, men vem vet - han kanske dyker upp på listan när sista boken är färdigläst!

måndag 9 juli 2007

Boken är alltid bättre

Alltså, det här med att Millennium-trilogin ska bli film och TV-serie. Nu har det börjat dyka upp spekulationer och förslag till vilka som ska spela huvudrollerna. Till min fasa läser jag i Aftonbladet att Mikael Persbrandt är påtänkt som Mikael Blomqvist. Sorry, men han är inte min Kalle Jävla Blomqvist. Det är ju liksom inte Gunvald som ska röja runt och gorma på folk. Argh! Jag skulle önska att de valde en okänd förmåga. Det lär ju inte bli så eftersom "finansiärerna vill ha ett känt namn". Som om inte folk skulle se filmen ändå, som baseras på sådana bestsellers... Men kanske David Dencik skulle kunna passa? Lite ung förstås...

Sedan läser jag vidare i dagens papperstidning att folk önskar att Tuva Novotny ska spela Lisbeth Salander. Men snälla människor. This is not a beauty contest. Jag gillar Tuva, det gör jag verkligen men någon Salander är hon icke. Jag tänker mig någon mer i stil med Lo Kauppi, Cecilia Häll eller möjligen Livia Millhagen.

Cookies and cookies


Tre små raringar som hämtades på posten (läs Ica) idag. Och utöver morotskakan blev det även nybakade chokladkolakakor. Bjuckar på receptet som kommer från klassikern Annas Mat av Anna Bergenström, easypeasy:

100 rumsvarmt smör
1 dl socker + 2 msk ljus sirap
2 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Rör smöret poröst med socker och sirap. Tillsätt vetemjöl som har blandats med kakao, vaniljsocker och bikarbonat.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Dela degen i två delar, rulla/platta ut till längder. Räffla med gaffel.

Grädda i 175 graders ugnsvärme 15-20 minuter. Låt längderna svalna lite (men inte kallna) innan de skärs i bitar. Skär dem gärna lite på snedden. Låt kakorna ligga kvar på plåten tills de är alldeles kalla.

söndag 8 juli 2007

Kvällspromenad

Smultronbär på regnblött strå
smak av sommar fastän små

sniglar kryper, korta långa
skogen andas vattenånga

doft av gräs och löv och blad
enkla saker gör en glad

Och regnet det bara faller ner...


Det är en regnig sommar so far. Då kan man pigga upp sig med att baka. På tisdag fyller jag år och tänkte bjuda på en smarrig morotskaka. Anna Bergenström är alltid att lita på, och så även hennes morotskakerecept. Det har jag testat förut och det är mycket bra. Hon fick dock en utmanare nu i systrarna Eisenman, vars morotskaka innehåller morotspuré och krossad ananas för största möjliga saftighet. Låter onekligen intressant... ska försöka bestämma mig för vilket recept jag ska köra på.

I väntan på semester


Jag har hamnat i något av en läs-svacka. Efter att Luftslottet som sprängdes tog slut så har jag inte riktigt kommit igång igen. Visserligen plöjde jag Det ska bli ett sant nöje att döda dig på några dagar, men jag har massor av böcker som väntar på min uppmärksamhet. Nu kommer sista jobbveckan och sedan följer fyra veckors semester. Då ska jag läsa.

Jag fick en pocket av min snälla chef som jag kastade ner i handväskan och har läst lite i på tunnelbanan. Berlinerpopplarna av Anne B. Ragdes. Den verkar riktigt lovande. Tre bröder samlas åter på den gamla släktgården efter att modern har gått bort. Den ena har stannat kvar på gården och skött lantbruket, den andra är en mycket kompetent och allvarsam begravningsentreprenör och den tredje lever det goda livet som öppet homosexuell livsnjutare i storstan. Nu ska de åter mötas efter många år. Det ska bli intressant att se hur det går, efter att ha fått följa de tre olika bröderna i varsitt kapitel.

onsdag 4 juli 2007

One more pocket for the road

Oops. Min hand råkade visst klicka hem tre pocket för 49 bagis (dagens erbjudande på Bokus). Tänk att det fanns tre pocketböcker som jag inte har läst! Det blev Svart stig av Åsa Larsson, Genom helvetet av Tina Nordlund och Simon Bank samt 9 1/2 månad av Annika Lantz.

Bokfemman vecka 26 - den sista boken

Jag har dragit mig lite för (förra) veckans bokfemma...Temat var: vilken bok skulle du vilja var den absolut sista boken du någonsin läste? Det känns så ödesmättat och viktigt, det där med vilka de sista böckerna skulle vara. Dessutom är det där med döden lite läskigt. Men nu ska jag försöka att inte ta mig själv på så stort allvar, här kommer listan (ingen inbördes ordning):

1. Spänning är nog bra, så att man riktigt uppslukas. En av de mest fängslande böcker jag har läst är Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson. Vore ju bra om jag hade haft den oläst.

2. När jag precis hade läst den här boken, så var jag inte så förtjust i den. Tyckte att den staplade klyshor och plattityder på varandra. Men jag kan tänka mig att det är precis vad man behöver när man ska ge sig av. Så Fem personer du möter i himlen av Mitch Albom skulle nog vara lite tröstande att läsa iallafall.

3. Något från unga år ger en känsla av trygghet och glädje. Astrid Lindgren kan aldrig bli fel och jag väljer Madicken, som jag identifierade mig med som liten. En snäll barndomsvärld, med bus och skratt.

4. Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan om Peter Pohl och hans bok Jag finns kvar hos dig. Den är så fylld av förtröstan trots den sorg som ska komma. Den skulle ge ett lugn.

5. Och avslutningsvis en riktig romantisk gammaldags kärlekshistoria från tonåren: Törnfåglarna av Colleen McCullough. Den förbjudna kärleken mellan Meggie och fader Ralph är lätt att fascineras av.

Verklighetsflykt

Dagens höjdpunkt när man inte har semester: kaffe, after eight, urkopplad telefon, en hög pappersjobb, hörlurar. Tack Sommar i P1 för att du gör sista jobbveckorna drägligare. Idag : Filip och Fredrik.

Sommar, sommar, sommar... kom snart!

måndag 2 juli 2007

Old news


Aftonbladet har hängt med ett tag. Tyvärr stod det inget år i datumet på den här reliken, som hänger i en kaffestuga på Visingsö. Man blir ju onekligen nyfiken på vad som döljer sig bakom de kryptiska rubrikerna. Rykten om osunda spekulationer... hmm.

Gå på kondis


Det är alltid bra att förnya sig och vidga vyerna lite. Ibland kan det kännas lagom att testa ett nytt café. En användbar bok denna årstid är Guide till Stockholms sommarkaféer av Mia Öhrn. Det har dykt upp en hel del såna här guideböcker på sista tiden, men jag tycker att denna står sig fint i konkurrensen. Perfekt till helgerna, då man vill ut i solen och gärna ta en kopp kaffe på ett nytt ställe. Min favorit är Lyran i Bredäng: ett vackert gammalt hus vid vattnet med mycket hembakt att välja mellan, där kan man sitta länge i den lummiga trädgården.

söndag 1 juli 2007

Helgens livsöde

Söndagar brukar vara en bra dag för att blogga, men denna har varit fylld med andra sysslor. Har påbörjat Tyskungen av Camilla Läckberg i veckan, men fastnade istället i Det ska bli ett sant nöje att döda dig av Magdalena Graaf. Man kan lugnt säga att man får en annan bild av henne än den vi är vana vid. Spännande, självutlämnande och modigt. Det är inte alla som skulle våga berätta så öppet om sitt liv och sina misstag. Att få barn som 18-åring med en psykopat kan nog knäcka den bäste, men Magdalena har klarat sig. Stark kvinna!