onsdag 12 december 2007

Snällare frakt

Adlibris hakar på klimattrenden och erbjuder sina kunder ett miljövänligt alternativ när böckerna ska skickas hem. Så här skriver de:

I januari kommer AdLibris att ge sina kunder möjligheten att välja ett miljövänligt leveransalternativ när de handlar böcker. AdLibris erbjuder alltid gratis ordinarie frakt till privatpersoner, men snart kommer man för en tia kunna välja att få sitt paket skickat utan några koldioxidutsläpp.

- Vi arbetar mycket med miljöfrågor internt och har även fått många önskemål från våra kunder om ett miljömedvetet alternativ. Därför känns det extra roligt att kunna erbjuda ett grönt paket. Det här är bara ett steg för att minska klimathotet men vi och alla andra måste kontinuerligt bli klimatsmartare på vägen för minimal miljöpåverkan, säger Pär Svärdson, grundare AdLibris.

Samarbetet mellan AdLibris och Schenker är unikt i sitt slag och kommer som en välkommen nyhet för de allt mer miljömedvetna konsumenterna. Genom att byta ut dieseloljan mot biogas kan man banta de fossila koldioxidutsläppen med otroliga 100%. Orsaken till att man med biogas kan dra ner på utsläppen rejält är att biogas är en förnyelsebar energikälla, vilket innebär att den inte bildar någon ny koldioxid när den förbränns.

- Vi inom Schenker jobbar mycket med miljöfrågor och är därför väldigt glada att tillsammans med AdLibris kunna erbjuda den här lösningen. Jag hoppas och tror att huvuddelen av alla paket inom några år kommer att skickas miljövänligt, säger Fredrik Goldbeck-Löwe, VD Schenker Privpak AB.

Så fungerar det klimatneutrala paketet:
· I kassan på AdLibris sajt har konsumenten ett val att betala 10 kr för att beställa ett klimatneutralt leveransalternativ.
· För varje order som skickas med detta alternativ beräknas koldioxidutsläppen.
· Schenkers lastbilar drivs sedan med motsvarande mängd biogas för att helt kompensera koldioxidutsläppet.

Jag betalar gärna tio spänn extra för en grönare jord.

Säsongens smarr


Titta vilken fin kokbok jag fick i brevlådan (vinst från Salong K)! Mycket lämplig läsning såhär i juletider: Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Det enda problemet blir att välja ut vilka godissorter jag ska göra... och om det ska bli mjuk pepparkaka eller saffransbiscotti. Eller något mer nytänkande som pepparmyntsbrownies? Det finns till och med recept på hemmagjorda geléhallon, roligt!

onsdag 5 december 2007

Sorgsen pocket


Ytterligare en bok om sorg. Varför läser jag så mycket sånt? Antar att jag dras till förskräckliga livsöden. I Bara till låns av Judy Merrill Larsen handlar det om Ellen som förlorar sin yngsta son i en olycka. James blir påkörd av en vattenskoter och dör efter några dygn på sjuhuset.

Jag läste en annan bok om sorgearbete nyligen, Jessika Jungs saknad. Samma ämne här men nu handlar det inte om en mordgåta utan om en mamma som blir kvar och försöker få ihop ett liv igen. Hon har en son kvar som måste tas om hand, och en rättegång som ska bli hennes avslut. De två böckerna påminner ändå om varandra trots att de yttre olikheterna är så påtagliga. Ensamheten går igenom historierna. Det verkar vara ensamheten som är det värsta när sorgen drar fram. Ingen kan förstå en, ingen kan gå in i en och känna exakt samma sak.

Drivet i storyn hålls vid liv i arbetet med att försöka få till en rättegång och få James baneman dömd. Men det intressanta är förstås Ellens inre, hennes bearbetning och hur hon förhåller sig till händelserna omkring henne. Värt att läsa, skulle förmodligen vara smått outhärdligt om man själv hade barn.