onsdag 12 december 2007

Snällare frakt

Adlibris hakar på klimattrenden och erbjuder sina kunder ett miljövänligt alternativ när böckerna ska skickas hem. Så här skriver de:

I januari kommer AdLibris att ge sina kunder möjligheten att välja ett miljövänligt leveransalternativ när de handlar böcker. AdLibris erbjuder alltid gratis ordinarie frakt till privatpersoner, men snart kommer man för en tia kunna välja att få sitt paket skickat utan några koldioxidutsläpp.

- Vi arbetar mycket med miljöfrågor internt och har även fått många önskemål från våra kunder om ett miljömedvetet alternativ. Därför känns det extra roligt att kunna erbjuda ett grönt paket. Det här är bara ett steg för att minska klimathotet men vi och alla andra måste kontinuerligt bli klimatsmartare på vägen för minimal miljöpåverkan, säger Pär Svärdson, grundare AdLibris.

Samarbetet mellan AdLibris och Schenker är unikt i sitt slag och kommer som en välkommen nyhet för de allt mer miljömedvetna konsumenterna. Genom att byta ut dieseloljan mot biogas kan man banta de fossila koldioxidutsläppen med otroliga 100%. Orsaken till att man med biogas kan dra ner på utsläppen rejält är att biogas är en förnyelsebar energikälla, vilket innebär att den inte bildar någon ny koldioxid när den förbränns.

- Vi inom Schenker jobbar mycket med miljöfrågor och är därför väldigt glada att tillsammans med AdLibris kunna erbjuda den här lösningen. Jag hoppas och tror att huvuddelen av alla paket inom några år kommer att skickas miljövänligt, säger Fredrik Goldbeck-Löwe, VD Schenker Privpak AB.

Så fungerar det klimatneutrala paketet:
· I kassan på AdLibris sajt har konsumenten ett val att betala 10 kr för att beställa ett klimatneutralt leveransalternativ.
· För varje order som skickas med detta alternativ beräknas koldioxidutsläppen.
· Schenkers lastbilar drivs sedan med motsvarande mängd biogas för att helt kompensera koldioxidutsläppet.

Jag betalar gärna tio spänn extra för en grönare jord.

5 kommentarer:

Hans Persson sa...

Jag har inget emot att betala för vettiga miljöåtgärder, men vad jag undrar är vad är merkostnaden för Adlibris i det här fallet är. Varför ska jag betala för att de byter drivmedel i deras transporter? Jag tycker att det låter mest som att de vill få kunderna att betala en del av deras portokostnader samtidigt som de passar på att modernisera sin fordonspark.

Miljövänligt vore det däremot om skickade paketen via tåg och undvek Schenkers lastbilar så mycket det gick.

Jag fortsätter att lägga mina pengar på så mycket KRAV-mat det går att få, istället.

Spectatia sa...

Tänkte precis som du, Hans! Blir lite trött på såna här "titta vad vi är duktiga"-kampanjer från olika företag, när det egentligen bara handlar om att de vill ha en bra image.

Jenny sa...

Hans och Spectatia: Det låter klokt det ni säger. Det är tydligt att miljötänkandet är en trend för tillfället. För några år sedan var det på modet att vara feminist, men det har mattats av... Sedan görs det ju bättre eller sämre, men jag tycker nog ändå att det är positivt i längden att miljöfrågan uppmärksammas på alla olika håll.

Anonym sa...

Hans: Varför satsa på krav istället, det går ju bra att satsa på båda sakerna...

Amoroso sa...

Bra inlägg Hundöra! Har ett litet inlägg i min blogg om bloggutformning. Lämna gärna en liten kommentar. Hoppas att helgen blir riktigt härlig!