onsdag 17 oktober 2007

Låtsasmat


Den här boken tycker jag verkar otroligt intressant! Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson tar upp matfusket, men kanske inte på ett sånt sätt vi är vana vid att läsa om det. Här handlar det inte om felmärkt kött utan mer om falsk marknadsföring. Tryffelolja utan tryffel, "naturligt" bröd med 18 konstiga tillsatser i, balsamvinäger som består av sockrad fulvinäger... Det handlar även om matindustrins historia och om hur de lyckades få husmödrarna att tro att konstgjort var bättre än äkta hemlagat. Sådana böcker gillar jag, som har ett innehåll och samtidigt är spännande!

Detta ämne får mig för övrigt att tänka på en tidningsartikel som presenterade innehållet i en jordgubbsmilkshake på McDonalds. Håll till godo - inte en jordgubbe i sikte:

Mjölkfett.
Fettfri mjölk.
Socker.
Söt vassle.
Baksirap.
Bomullsfröolja.
Mono och diglycerid - stabilisatorer.
Förtjockningsmedel.
Bikarbonat.
Karragentångextrat.
Citronsyra.
E129 färgämne.
Amylacetat.
Amylbutyrat.
Amylvalerat.
Anetol.
Anisylformat.
Benzylacetat.
Benzylisobutyrat.
Cellulose gum.
Cinnamylisobutyrat.
Cinnamylvalerat.
Citronolja.
Cognagsolja.
Diacetyl.
Dipropylketon.
Etylbutyrat.
Etylcinnamat.
Etylheptanoat.
Etylheptylat.
Etyllactat.
Etylmetylfenylglycidat.
Etylnitrat.
Etylpropionat.
Etylvalerat.
Förtunningsmedel.
Heliotropin.
Hydroxyfrenyl-2-butanon.
Ionon.
Isobutylantranilat.
Isobutylbutyrat.
Maltol.
4-metylacetofenon.
Metylantranilat.
Metylcinnamat.
Metylheptinkarbonat.
Metylnaftylketon.
Metylsalicylat.
Mintolja.
Neroliolja.
Nerolin.
Nerylisobutyrat.
Orrissmör.
Fenylalkohol.
Rosor.
Rometer.
Smörsyra.
Undecalacton.
Vanillin.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Den verkar så spännande! Lämplig julklapp kanske?

Jenny sa...

katarina: absolut! en till på den låååånga boklistan... ;)

Anonym sa...

Den vill jag också läsa. Jag älskade snabbmatslandet, men behöver nog bli påmind igen om vad livsmedelsindustrin försöker lura oss att äta.

Men är det verkligen rosor i jordgubbsmilkshaken?

Jenny sa...

Pi: Jag vet inte om det är sant. Men artikeln fanns med i Expressen för en tid sedan, och det är den exakta listan som de publicerade.

Snabbmatslandet håller jag på med nu! Det är såå intressant med såna böcker.

Anonym sa...

Det finns något som heter rosenvattenrometer som tydligen ingår i den artificiell jordgubbssmaken. Kanske har det blivit någon liten felskrivning hos expressen? Med tanke på att det är 48 ingredienser bara i jordgubbssmaken så vore det ju inte så konstigt.
Annars lät ju rosor betydligt godare än de andra delarna av receptet.