söndag 4 november 2007

Kvinnor och mord


Jag hade inte hört talas om Elisabeth Gilek tidigare, men efter att ha läst Jessika Jungs saknad så var jag tvungen att kolla upp vad hon har skrivit innan. En snabb googling visar att Elisabeth har skrivit manus till TV-serier som Medicinmannen och Brottsvåg, och att detta är hennes romandebut. Hon har två böcker till på samma tema som kommer att ges ut. Bra! Jag vill läsa mer.

Jessika Jung är en ung kvinna i Stockholm som förgäves väntar på att hennes pojkvän ska dyka upp på galleriet där hon jobbar. Det visar sig att pojkvännen, som jobbar som väktare, har blivit knivskuren till döds. De har bara varit tillsammans några månader. Jessika hanterar sorgen genom att starta en egen utredning kring vad som har hänt. Hon söker sig sakta längre och längre ner i Stockholms undre värld. Samtidigt får vi följa polisutredningen, och vi förstår att allt kanske inte är så enkelt som det först verkade.

Elisabeth Gilek säger i en intervju att ingen skriver böcker som hon, på frågan om vi verkligen behöver en till svensk deckarförfattare. Jag är benägen att hålla med lite där, här är det inte brottet i sig som är i fokus, utan Jessikas känslor, hennes upplevelse av ändelserna och hennes försök att överleva. Det blir väldigt spännande när trådarna börjas knytas ihop.

Nästa bok ska handla om en kvinna som blev mördad och varför hon blev det, och den tredje ska berätta om en kvinna som har mördat. Genomgående tema är alltså kvinnor och mord, först som anhörig, sedan som offer och sist som gärningsman.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm, fick den med någon modetidning någon sommar minns jag. Den står i bokhyllan och värmer. Kanske skulle ta och lufta den..!? Låter intressant med det där psykologiska :)

Jenny sa...

lise: Ja, gör det, det är den värd. :) Den är lite annorlunda jämfört med andra kriminalromaner.