måndag 2 juli 2007

Old news


Aftonbladet har hängt med ett tag. Tyvärr stod det inget år i datumet på den här reliken, som hänger i en kaffestuga på Visingsö. Man blir ju onekligen nyfiken på vad som döljer sig bakom de kryptiska rubrikerna. Rykten om osunda spekulationer... hmm.

4 kommentarer:

Hans Persson sa...

"Min första ballongfärd" av Strindberg är antingen relaterad till den Strindberg som var med på Andrées misslyckade ballongfärd mot nordpolen. Det bör placera löpsedeln strax innan förra sekelskiften, om jag minns rätt.

Magnus sa...

enligt wikipedia:

"Tidningen Aftonbladet hade försett expeditionen med de brevduvor som var med i ballongen. Dessa hade fötts upp i norra Norge, i förhoppningen att de skulle kunna återvända dit över havet. Duvornas meddelandekapsel innehöll förtryckt text på norska, som bad upphittaren att skicka meddelandet vidare till Aftonbladets adress i Stockholm. Andrée släppte minst fyra sådana duvor, varav ingen nådde land men en av dem sköts ombord på ett norskt ångfartyg där den landat. Dess meddelande var daterat den 14 juli och anger expeditionens position och färdriktning med tillägget "Allt väl ombord"."

1897 var året

Jenny sa...

hans och hebbe: ojoj, vilka kunniga läsare! tack för informationen, där ser man. :)

Hans Persson sa...

Man kan också notera de "röntgenska strålarna" som rönte herr Röntgen ett nobelpris det första året de delades ut; 1901.