söndag 9 september 2007

Bokfemman vecka 34 - svenska böcker

Voj voj, jag ligger ohjälpligt efter i bokfemman. Nu blir det ett ryck! Först ut: Nämn dina 5 favoriter, böcker eller författare av den svenska litteraturen. Det var inte lätt att välja, jag som läser mest svensk litteratur också. Nåväl, här är några böcker och författare som har gjort ett extra intryck.

1. S/Y Glädjen av Inger Alfven. Jag tycker att detta är en så bra beskrivning av en annan människas inre, och av människor i sorg. Det är spännande, gripande och hemskt.

2. Jonas Gardell. Min favoriter är Ett ufo gör entré och Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter. Han är en mästare i att skildra Sverige, precis på den balans av humor och svärta som vi lever i.

3. Peter Pohl. Han måste också vara med. Aldrig att det skulle bli smetigt eller sentimentalt när han skriver, bara väldigt hudnära, känsligt och gripande.

4. Simon och ekarna av Marianne Fredriksson. En underbar berättelse om 40-talets Sverige, med kriget i bakgrunden. Om en familjs liv, om glädje och sorg.

5. Hon går genom tavlan, ut ur bilden av Johanna Nilsson. Det är som att läsa om sig själv i mellanstadiet, sin egen familj och skolvardag. Med skillnaden att Hanna i berättelsen är mobbad och utfryst. Ett tidsdokument som har en skärpa som gör ont. En fantastisk, delvis självbiografisk debut av den då blott 21-åriga Johanna.

Inga kommentarer: