torsdag 10 januari 2008

Kärlek i storstan


Jenny Leebs första bok hette Grevgatan 22, och nu har nästa chic-litkaramell i stockholmsmiljö kommit, Stella och Sebastian. Uppenbarligen finns det ett uppdämnt behov hos svenska tjejer att läsa om andra svenska tjejer, på ett lättsamt och roande sätt. Denise Rudbergs storsäljare har verkligen banat väg för den här litteraturen, på svenska.

Jag tycker också att det är rätt kul. Det fungerar på samma sätt som att se en rom-com, fast lite mer utdraget. Här velas det fram och tillbaka några varv till innan allt ordnar sig. Och nej, det är knappast en spoiler att skriva det för all chic-lit följer samma modell. Inte mig emot, man vet vad man får och ibland är det precis det man vill ha.

Stella och Sebastian var världens bästa par, men så tog det slut. Ett par år senare snurrar båda huvudpersonerna runt i kärlekslivet samtidigt som de uppehåller en något snedställd vänskap som går ut på att Sebastian vill ha Stella tillbaka och att Stella vill att Sebastian ska fortsätta tråna efter henne, fast hon strular runt med diverse olämpliga killar. Det är lite störande att hon är så barnslig och egoistisk, men storyn kräver ju att hon börjar så för att så småningom mogna och komma till insikt (you know the drill). Huvudpersonerna är alltså ganska platta, och tankegångarna lite klyshiga trots att man kan känna igen sig. Men som sagt, en förnöjsam stund i kända miljöer, fylld av bakisångest, relationsstrul och åldersnoja.

Inga kommentarer: