torsdag 17 maj 2007

Sann spänning


Vill tipsa om Torey Haydens böcker. Torey är speciallärare för barn med problem, och här handlar det inte bara om vanliga läs- och skrivsvårigheter. Hon jobbar med barn som vägrar tala, som har blivit svårt utnyttjade, lider av grav autism, lever i fantasivärldar, har tvångsbeteenden och så vidare. Hennes engagemang och kärlek till dessa barn lyser alltid igenom och gör att hon för det allra mesta lyckas nå fram till barnet. Allt är sanna historier och i och med det bevisas återigen att verkligheten är underbarare än dikten. Fast i detta fall mer fasansfull; när man läser vad vissa av dessa barn har har gått igenom så önskar man att det ska handla om fiktiva berättelser. Böckerna är uppbyggda som psykologiska romaner.

Den första boken jag läste var Burpojken, som handlar om femtonårige Kevin som har levt på olika institutioner sedan han var åtta. Han är rädd för nästan allt, har ett otal ritualer som måste följas och det besvärligaste av allt: han vägrar tala. Han gömmer sig under ett bord med stolar runt om som ett galler för att skydda honom. Unga Torey kryper i brist på bättre idéer ner till honom och vägrar ge upp.

Andras lästips från samma författare är Rävungen och Tigerungen, som handlar om sexåriga Sheila som försökt sätta eld på ett ännu yngre barn. I Spökflickan möter Torey åttaåriga Jaide, som tror att hon själv är ett spöke och undan för undan begriper Torey vilka fasansfulla, rituella övergrepp den lilla flickan har utsatts för.

Besök Toreys svenska hemsida här.

Inga kommentarer: