söndag 27 maj 2007

Tonårsläsning från förr


Mammas bokhylla är en ständig källa till glädje. Sedan jag var liten har jag gått där och plockat och bläddrat. Även nu återkommer jag dit, både av nostalgiska skäl och för att kolla in nyheterna. Här har vi några riktiga guldkorn. Evas kalender från 1962 och 1964 är fullspäckade med goda råd, knep och knåp, små recept, pyssel och filosoferingar. Allt i tidens anda. Även Tonårsboken följer samma stil, här får unga flickor lära sig hur man sminkar sig snyggt, får en god hållning, beter sig med pojkar och håller diet. Tyvärr ser det ungefär likadant ut i dagens tjejtidningar, om än en aning ... utvecklat. Men samma utseendefixering kan skönjas. Dock är de äldre varianterna mer inriktade på att vara hel och ren, söt och artig. De betonar vikten av att ta hand om sina kläder, rulla håret rätt, använda skoblock och vädra vårkappan. Om man ska bjuda pojkvännen på något att äta, finns flera piffiga recept på olika smörgåsar att tillgå. Det är helt enkelt små husmödrar som fostras.





Ovan, kaloriinnehåll i olika maträtter. Mycket av innehållet upptas av vikt- och kaloritabeller samt vad man ska äta och hur ofta för att hålla sin figur snygg. Jag kan berätta av mannekängvikten för 162 cm är 54 kg, och normalvikten är 58.



Frisyrtips! Detaljerade instruktioner om hur man ska rulla papiljotterna för önskat resultat. Även tips nedan om hur man ser snygg ut på stranden i sin nyinköpta baddräkt: "Om du tror att ingen ser att du glömt raka sig under armarna så tror du fel." Och så lite tidigt GI-tänk: "Det extra kilot för mycket som sitter i midjan och på höfterna blir du av med om du hoppar över allt bröd en vecka". Nothing ever changes...


3 kommentarer:

Hemliga kockan sa...

Ja, Evas kalender har jag också läst massor av! Särskilt gillade jag förstås matsidorna med recept till tonårspartyn och andra festliga skivor. Ibland fanns det också intervjuer med pojkar som beskrev sin "drömeva" -
- Hon ska vara sminkad men inte så det syns.

Du har rätt, ingenting har förändrats...

Hemliga kockan sa...

Nu Jenny har jag noga studerat bilden överst på din sida. Det är en gris. En liten gris.

Jenny sa...

kockan: Det är jätteroligt att läsa, här föredrog pojkarna att flickorna alltid ska bära make-up: "endast hemskt söta flickor kan vara helt osminkade". Och alla pojkar är hemskt söta då antar vi?

Mäh! Det är visserligen en liten gris... fast det är en hund egentligen. ;)