måndag 13 augusti 2007

It´s a mans world


Har varit helt uppslukad av en bok de senaste dagarna. Läste ut den inatt trots att jag verkligen hade behövt somna i tid, back to work efter fyra veckors semester idag... men det var ju så spännande! Rekommenderar alltså varmt Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross, en berättelse som utspelar sig på 800-talet. Flickor var inte mycket värda och det ansågs onaturligt för en kvinna att få någon form av utbildning utöver det som krävdes för att sköta ett hem. Flickan Johanna dras till kunskap, hon suktar efter lärdom och är allmänt vetgirig till den stränge faderns irritation. Efter att ha lärt sig läsa i smyg, får en biskop upp ögonen för hennes skarpsinne och ser till att hon får studera. Hon växer upp och har mot alla odds fått chansen att lära sig läsa och skriva samt visar sig vara en ovanligt klipsk individ. Efter tumultartade händelser för slumpen henne till ett munkkloster, där hon börjar sitt nya liv - förklädd till man. Hennes klokhet och nyfikenhet tar henne ända till Rom - och påvestolen -utan att bli avslöjad. Hon får uppleva skräck och död, kärlek, sorg, glädje och spänning. Många korrumperade och onda män försöker hindra henne, men även goda män, som hennes barndomskärlek Gerold...

Det mest intressanta är att berättelsen tros vara sann. Det verkar som det har funnits en kvinnlig påve vid namn Johanna, som alltså har levt förklädd till man. Författaren utreder diverse bevis och teorier för detta i slutet av boken.

Otroligt bra och spännande historisk roman! Man får veta mycket om hur det gick till på den tiden, både vardagsliv bland fattiga och rika samt hur Rom styrdes och vilka rävspel som lurade bakom kulisserna. Lite avis på er som har den kvar.

Inga kommentarer: